Siber-Fiziksel Sistem, İngilizce tabiriyle Cyber-Physical System(CPS), Endüstri 4.0 sisteminde hayati öneme sahip bir teknolojidir. Enjeksiyon kalıplamadaki CPS konsepti, kalıplama simülasyonu ve enjeksiyon makinelerinin entegrasyonu şeklinde olmalıdır. Bununla birlikte, mekanik mühendisliği, malzemeler ve ayar mekanizmalarının performansı gibi birçok faktör nedeniyle teori ve gerçek makine davranışları arasında hala bir boşluk vardır. Bu nedenle, fiziksel dünyanın ve dijital dünyanın entegrasyonu Endüstri 4.0 için en önemli konulardan birisi konumundadır.

Genellikle, elektrikli bir enjeksiyon makinesinin tepki hızını daha yüksek, hidrolik enjeksiyon makinesini daha düşük olarak görürüz (Resim.1). Ayrıca gerçek dolum hızının ve ütüleme basıncının ayarladığımızla aynı olacağını varsayarız. Fakat gerçekte, teori ve gerçek tepki sonucu arasında bir fark oluşacaktır. Resim.2, tamamen elektrikli bir enjeksiyon makinesinin hız tepki sonucunu gösterir. Ayarlanan hız 90mm / sn’dir. Şekilde enjeksiyon hızının hemen başlamadığını görebiliriz.  Enjeksiyon makinesi, dirençten kaynaklanan gecikme süresinden sonra kademeli olarak ayarlanan hıza ulaşacaktır. Gerçek enjeksiyon hızı ayarlanan hızın %95’ine ulaştığında ise, enjeksiyon hızı ayarlanmış hıza ulaşıncaya kadar makine tepki hızı düşecektir. Makinenin hızlanma tepkisini  simülasyona dahil etmek manuel olarak çok zor olduğu için, Moldex3D tanımlanabilir makine tepkisi özelliğini geliştirdi.

Resim.3, farklı hız tepki ayarlarının aynı enjeksiyon hızı (120 mm / sn) üzerindeki etkilerini göstermektedir. Ayarlanan tepki süresi daha kısa olduğunda, ayarlanan enjeksiyon hızına o kadar hızlı ulaşabilir ve bunun tersi de geçerlidir. Ek olarak, ayarlanan süre aynı olmasına rağmen, hız tepki değerlerinin farklı olması nedeniyle, hem enjeksiyon basıncı değerleri hem de hız konrollü fazdan basınç kontrollü ütüleme fazı (V / P ) geçiş zamanı farklıdır.

Moldex3D, gerçek makine tepkisinin etkilerini simülasyona dahil etmek için, deneysel yöntemlere dayanarak makine tepkisi verilerini toplayarak makine hız tepkisi karakterizasyonunu mümkün kılar. Makine karakterizasyonunda işlem akışı Resim.4’te gösterilmektedir. Kullanıcılar enjeksiyon makinesi tiplerini, kalıplarını ve malzemelerini seçebilir ve farklı hız ve basınç ayarlarının deney verilerini toplayabilir. Daha sonra, kontrollü deney teorisine dayalı olarak makinelerin yanıt parametrelerini tanımlayabilir ve verileri Moldex3D analizinde uygulayabilirler. Makine parametreleri toplandıktan sonra, kullanıcıların makine parametre dosyasını Moldex3D proses tanımlamalarında (Resim.5) makine veritabanına eklemeleri ve herhangi bir ayarı değiştirmeden Process Wizard içinde makineyi seçmeleri gerekir. Moldex3D, daha sonra gerçek makine tepkisini temel alan bir analiz gerçekleştirerek gerçeğe çok daha yakın simülasyon sonuçlarını elde etmenizi sağlar(Resim.6).

Moldex3D Machine Characterization teknolojisi, gerçeğe çok daha yakın simülasyonlardan elde edilen sonuçları, doğrudan gerçek üretim prosesine uygulanabilir hale getirerek simülasyon ile gerçek üretim arasındaki boşluğu doldurmaktadır.

Sosyal Medyada Paylaş

Grup Otomasyon

Yazılımlarımız hakkında bilgi, destek ve satış talebinde bulunabilirsiniz.