Birçok tasarımcı, karmaşık bir proje üzerinde çalışırken veya aynı anda birden fazla görevle uğraşırken, CAD dosyalarını yönetmekten rahatsız olur.Bildiğiniz üzere, parçalar, montajlar, çizimler vb. gibi büyük miktarda dosya türlerinin birden çok çeşidi vardır ve farklı klasörlerde saklanır ve bazen birden fazla projede kullanılır. Ayrıca, dosyaları paylaşmanız ve başkaları tarafından tasarlananları düzenlemeniz gerekebilir. Bu nedenle, zaman zaman aşağıdaki sorularla karşılaşabilirsiniz:
-İhtiyacım olanı kolayca bulmak için dosyaları nasıl dağıtabilirim?
-Adları benzersiz olmadığında bir montajdaki bileşenlerin doğru olduğundan nasıl emin olabilirim?
-Tasarım dosyalarımın zamanında yedeklenmesini nasıl sağlarım?
-Dosyalarımı kayıpsız olarak nasıl paylaşırım ve güncel tutarım?
Bugün, CAD verilerini kolaylıkla organize etmenize yardımcı olmak için bu soruları cevaplayacağım ve dosya yönetimi hakkında 5 ipucunu sizinle paylaşacağım. Bir bakalım.
1- Tasarımdan önce, projeniz için ”Çalışma Klasörü” tanımlayın;
Farklı projeler için, kaydetme ve yükleme yollarını ayarlayamaktan her zaman rahatsız olduğunuza inanıyorum. Bu nedenle, tasarımınıza başlamadan önce, her proje için bir CAD klasörü kaydetmek veya yüklemek için varsayılan yol olacak bir çalışma klasörü oluşturmanızı öneririm. Bunu, ihtiyacınız olan parçayı veya montajı hızlı bir şekilde kaydetmek ve erişmek için ZW3D 2020’de yapabilirsiniz, bu da arama süresini büyük ölçüde azaltır.
2- Nesneleriniz için Uygun Bir Format Seçin;
Nesneleri kaydederken, bazılarınız farklı nesne türleri içeren çok nesneli dosyayı tercih edebilirsiniz. Dosyalarınızı gerçek ihtiyaçlarınıza göre nasıl kaydedeceğinizi seçebilirsiniz.
ZW3D bütün ihtiyacı karşılar. Varsayılan dosya biçimi olan .z3, bir proje için tüm verileri tek bir dosyada kolayca yönetmenizi sağlayan parçalar, montajlar, teknik resimler ve CAM planları içeren çok nesneli dosyalar içerir. Yapılandırma formunda ayarlayarak bir nesneyi tek bir dosyaya da kaydedebilirsiniz. Bir proje için çok fazla dosya varsa, parça numarasının isimleri olarak kullanmanızı tavsiye ederim. Sonra istediğiniz dosyayı hızlı bir şekilde bulabilirsiniz.
3- Dosyalarınızı Akıllıca Yedekleyin;
Tasarım değişiklikleri o kadar yaygındır ki, dosyalarınızı yedeklemenin önemini vurgulamaya bile gerek yoktur. Bununla birlikte, yedekleme çalışması, kimi durumlarda sıkıcı olabilir.
Bu, ZW3D 2020’de artık bir yük olmaktan çıktı. İlk olarak, kaç yedekleme dosyasının kaydedileceğine karar veren ”Yapılandırma” formunda yedeklenecek uygun sayıda, maksimum dosya düzeltmesini ayarlayın. Ardından, yedekleme klasörünü ayarlayın ve yedek dosyaları orijinaliyle aynı yola kaydedin. Artık, bir dosyanın eski sürümlerini almak daha kolay olacaktır.
Tasarım işlemi sırasında, orijinal dosyayı her kaydettiğinizde otomatik olarak yeni bir yedekleme dosyası oluşturulur.
Yedek dosya sayısı maksimuma ulaştığında ne olur? En son sürümün başarıyla kaydedilebilmesini sağlamak için en eski sürüm otomatik olarak silinecektir. Tabii ki, depolama alanınızı boşaltmak için gereksiz yedek dosyalarını manuel de silebilirsiniz.
4- Yedeklemeyi Unuttunuz mu? Sistem Sizin için Otomatik Yedekleyecektir;
Yukarıda belirtilen yol haricinde, sistem dosyalarınızı otomatik olarak yedekleyebilir, ancak burada fark sadece bir günde ilk kaydetme için çalışmasıdır. ZW3D 2020’de yeni bir dosya oluşturduğunuzda (örn: Support.z3) ve kaydettiğinizde, yedek dosyası (aşağıdaki durumda Support.z3.z3bak olarak adlandırılır) otomatik olarak oluşturulur ve aynı dosya klasörüne gizli dosya olarak kaydedilir . Dosya sonekini manuel olarak “.z3.z3bak” yerine ”.z3” olarak değiştirirseniz, bu dosya normal bir dosya olarak çalışabilir.
5- Proje Dosyalarınızı Paylaşım için Düzenleyin;
Ekip üyelerinizle büyük bir proje veya karmaşık ürün tasarımıyla uğraşırken, dosya paylaşımı şüphesiz gereklidir. Doğru ve eksiksiz dosya paylaşımı, birçoğu için zor olabilir. Bizim önerimiz ise, paylaşmak için gereken her şeyi tek bir yerde toplamak.
ZW3D 2020’de Dosya menüsü -> Paket işlevine gidebilirsiniz ve bileşenler, çizimler, referans verilen dosyalar vb. Dahil olmak üzere projenin ilgili tüm dosyaları bir zip dosyasına birlikte paketlenebilir. Böylece ekip üyeleriniz için gereken tüm dosyaları, tek bir pakette, iyi organize etmiş olursunuz.
Şimdiye kadar, karmaşık projeleri kolayca yönetmek ve iş verimliliğini artırmak için sizinle dosya yönetimi hakkında 5 ipucu paylaştık. Artık dosya oluşturma, depolama, yedekleme ve paylaşma konusunda daha derin bir bilgiye sahip olduğunuza inanıyoruz.
Bütün bunları denemek içi ; https://www.zwsoft.com/zw3d/download-center