CATIA’da Hybrid Design ve Non-Hybrid Design metodları ile çalışmak mümkündür. Ancak CATIA kullanıcılarının çoğu, ne zaman ya da neden Hybrid Design metoduyla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu henüz çok net bilmemektedir. Bu dokümanda Hybrid Design’a neden ihtiyaç duyulduğu, Hybrid Design kullanımının avantajları ve dezavantajlarından bahsedilecektir.
CATIA’da yeni bir Part dosyası açılmak istenildiğinde, gelen iletişim kutusunda Hybrid opsiyonunu deaktif ya da aktif etmek mümkündür (CATIA ilk kurulduğunda varsayılan olarak bu opsiyon işaretli gelir).
Bu opsiyonu kalıcı olarak aktif/deaktif etmek için Tools > Options ayarlarında ilgili karta ulaşılır ve uygun seçim yapılır.
Hybrid Design opsiyonunu aktif etmek, katı ve yüzey modellemeyi iç içe kullanacak metodu seçmiş olmak demektir. Bunun anlamı; CATIA içerisinde oluşturulacak katı (solid) ve yüzey/tel kafes (surface/wireframe) elemanlarının aynı Body içerisinde (PartBody) yer almasıdır. Eğer Hybrid Design opsiyonu seçilmemişse, katı elemanlar – ürün ağacında – Body yapısının altında, yüzey ve tel kafes elemanlar ise Geometric Set yapıları altında saklanır. Hybrid Design metodu bu ayrımı ortadan kaldırır.
Hybrid opsiyonu ile CATIA’nın Hybrid program mantığı arasındaki ayrımı iyi yapmak gerekir. CATIA zaten varsayılan olarak HYBRID mantığında katı-yüzey-montaj gibi farklı modüllerle iç içe çalışılabilen bir yazılımdır. Buradaki Hybrid kelimesi; istenilen anlarda katı model, yüzey modelleme, montaj modelleme araçlarını aynı oturumda kullanabilmeyi anlatır. Yani herhangi bir modeli katı model unsurlarıyla çalışırken, belli bir kısmı için aynı anda yüzey modellemeye geçilip tasarıma devam edilebilir. Bu çalışma stili zaten programın varsayılan çalışma mantığıdır ve bu dökümanda anlatılan Hybrid Opsiyonundan farklıdır. Bu dökümanda anlatılan Hybrid opsiyonu, ürün ağacı yapısını etkileyen bir opsiyondur.
Hybrid Design ile çalışmanın getirdiği bazı avantajlar ve dezavantajlar vardır. Bu metodun kullanılması, tasarımın ya da tasarımcının ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterebilir. Bu dökümanda kullanıcı deneyimleriyle ortaya çıkan bazı sonuçlar verilecektir.
Neden – Ne Zaman Hybrid Design ?
Hybrid Design Avantajları :
Hybrid Design ile çalışırken tüm geometriler bir body altında toplanacağı için, özellikle referans olarak kullanılmış elemanları (plane, line, surface) bulmak daha kolay olacaktır.
- Birçok geometrik sete ayrılmış bir model içerisinde herhangi bir elemanı search etmek zaman alacaktır. Hybrid design, search kabiliyetini hızlandırır ve güçlendirir.
- Hybrid Design ile çalışırken, Body altına Ordered geometrik setler atılabilir ve yüzey elemanları tasarımı da aynı katıda olduğu gibi tarihçe sırasıyla yapılabilir. Bu şekilde tek bir Body altında farklı geometrik setler oluşturup yüzey elemanları ayrılmış olur. Bu yapı ordered set olduğundan içerisindeki unsurlar arasında reorder seçeneğiyle tasarımın tarihçe yapısını yeniden sıralamak da mümkündür.
- Hybrid opsiyonuyla çalışırken Body içerisindeki herhangi bir seviyede Define in WorkObject komutuyla (unsur üzerinde sağ tuş menüsü) var olan unsurlar arasına yeni elemanlar (yüzey/wireframe dahil) koymak mümkündür.
- Eğer tasarım yoğun olarak yüzeylerden oluşuyorsa ve karmaşık yüzey işlemleri içeriyorsa Hybrid Design ile çalışmak modeli basitleştirecektir ve daha fazla esneklik sağlayacaktır.
Hybrid Design Dezavantajları :
Yeni kullanıcılar için Hybrid Design kapalı çalışılmalıdır. Çünkü modeli tanımlamak için farklı geometrik setlere ayırıp, mantıksal isimler vermek, modifikasyon ve geri dönüşleri kolaylaştırabileceği gibi, modelin daha sonraları farklı kullanıcılar tarafından da kolayca anlaşılabilmesini sağlar.
- Katı model temelli yapılan ve çok az yüzey elemanı içeren tasarımlarda, Hybrid design kullanmaya gerek yoktur.
- CATIA’nın geniş kullanımı olan büyük şirketlerde Hybrid ve Non-Hybrid karışımı yapılmak istenmez. Hybrid çalışılan modeli Non Hybrid devam etmek (ya da tersi), model içerisinde bazı operasyonlarda probleme yol açacaktır. Bu yüzden bu tür firmalarda, genellikle bir yol seçilir ve o uygulanır. Genelde de müşteriye data göndermek gerektiğinden Non Hybrid çalışılır.
- Model içerisinde Power Copy, User Feature gibi knowledge elemanları oluşturulacaksa Hybrid Design ile çalışmak dezavantajdır. Çünkü PC veya UF için seçilen referans elemanlar, Hybrid yapı altında çoğu zaman hatalı inputlar vermektedir.
- Eğer işleme (CAM) yapılacaksa, Hybrid seçeneğinin aktif olması da dezavantaj olacaktır. Katı ve yüzey elemanlar ayrı tutulmadığı için, herhangi bir işleme operasyonunda, örneğin stok veya işleme parçası olarak bir Body seçildiğinde, bu Body içerisinde yer alan tüm yüzey elemanları da işlemeye dahil edilmiş olacak. Böyle bir durumda ürün ağacı yapısını tekrar değiştirmek ya da seçimleri manuel yapmak gerekir ki oldukça zaman kaybettiren bir iştir. İşleme yapılacaksa Non-Hybrid seçeneği ile katı ve yüzey elemanları ayrılmalı ve geometrik setlerle model iyi bir şekilde tanımlanmalıdır.
- Hybrid Design ile yapılmış bir Body içerisinden herhangi bir unsur, NonHybrid Body altına taşınamaz.
- Hybrid design ile yapılmış bir modelde daha sonra NonHybrid bir Body ile Boolean operasyon yapılmak istenirse, sonuç 3D geometri üzerinde uygulanmış olsa da ürün ağacında değişik bir yapı görünür. Boolean operasyona dahil edilen Body içerisindeki geometriler, operasyondan etkilenir ve bir sonuç geometrisi elde edilir, ancak Boolean komutu verilen Body, Non-Hybrid’deki gibi hedef Body altına taşınmaz ve ürün ağacında NoShow olarak kalmaya devam eder.
Deneyimlerin ortaya çıkardığı sonuçlardan da görüldüğü gibi CATIA’da Hybrid seçeneği aktif olarak çalışmak avantajdan çok dezavantaj getirmektedir. Özellikle otomotiv sanayi için Hybrid opsiyonuyla çalışmanın getirdiği sıkıntılar bilinmektedir. Gemi ve uçak gibi kompleks yüzey tasarımlarını içeren projelerde Hybrid seçeneği kullanılabilir. Ancak data alış-verişinin yapıldığı durumlarda, tasarımlarda knowledge unsurlarının (powercopy, user feature) kullanılması gerektiğinde, CAM yapmak için imalata gönderilecek datalarda Hybrid seçeneğini deaktif yapmanızı ve tasarımlarınızı anlaşılır Body veya Geometrik setlerle ifade etmenizi öneririz.