ZW3D 2020’nin yayınlanmasından sonra, yeni versiyon, tasarım ve işleme yeteneklerinde sunulan gelişmeler sayesinde kullanıcılar tarafından başarılı bir çözüm olarak tanınmaktadır. Birçok ZW3D kullanıcısı yeni özellikleri araştırdı ve yorumlarını bizimle paylaştı. Bu yazı, enjeksiyon kalıpları, makine mühendisliği, otomasyon, ürün geliştirme ve CAM işleme konusunda deneyimli bir mühendis olan Andreas Mehtälä ‘ nın deneme raporudur. ZW3D 2020’de birçok yeni özelliği ve iyileştirmeyi test etti ve her birine ayrıntılı olarak yorum yaptı. Yeni sürümü değerlendirmenizde yardımcı olacağını umuyoruz.
Mühendislik Okulu Kurucusu olan kıdemli mühendis Andreas Mehtälä da kısa süre önce ZW3D 2020’yi denedi ve deneme raporunu bizimle paylaştı.
ZW3D 2020’nin piyasaya sürülmesiyle, birçok heyecan verici iyileştirme ve güncelleme gördüm. Bugün yeni özellikler hakkındaki incelememi paylaşacağım.
Performans
2019 sürümünün performansı zaten iyiydi ama ZW3D geliştirilmeye devam ediyor. Büyük montajlarla çalışan herkes yeni gelişmeleri takdir edecektir.
Videoda, bir plakaya 500’den fazla M5 cıvata taktım ve yine de sorunsuz bir şekilde döndürebildim. Ayrıca, dönerken geometrinin basitleştirilmediğine dikkat edin.
Kaba Yüzey Ofset
ZW3D 2020’de CAD modülündeki yeni özelliklerden biri Kaba Ofset’tir. Bu, birkaç yüzey seçmemize ve adından da anlaşılacağı gibi ve bize ne kadar pürüzlü olduğunu görmemize izin verir. Ayrıca yüzeyi düzeltme veya sınırları düzeltme seçeneğiniz de vardır. Kaba Ofset, üretimi kolaylaştırmak için kalıp tasarım sürecinde kullanılır. Bir başka harika uygulama, ürüne özel ambalaj oluşturmayı çok kolaylaştıran ambalaj tasarımıdır. Tabii ki, bununla sınırlı değilsiniz,hayal gücünüze bağlı olarak birçok çalışmanızda kullanabilirsiniz . Zaten 3D baskı için harika sanatsal şeyler yapabileceğiniz yöntem için bu komutu kullanabileceğimizi düşündüm.
Profilli Flanş
Bir sonraki özellik Profilli Flanş. Bu CAD dünyasında yeni bir şey olmasa da, bu özelliği ZW3D’de görmek güzel. Bu, size özel flanş profilleri oluşturma ve düzenleme olanağı sunarak aynı sonucu elde etmek için çeşitli özellikler oluşturma zamanından tasarruf etmenizi sağlar.
Hızlı Bağlantı Elemanları
Bu, size çok zaman kazandıran harika bir özelliktir. Montaj tasarımı sırasında, çeşitli bağlantı elemanlarını ekleyebilir ve bunları tekrarlayan örneklere otomatik olarak ekleyebilirsiniz. Bağlantı elemanlarını kolaylıkla yerleştirmenize izin veren bir düzlem veya belirli bir modelle sınırlı değilsiniz.
Bir başka harika şey, bağlantı elemanlarının desen yerine parça olarak yerleştirilmesidir. Ayrıca bunları otomatik olarak kısıtlanmış olarak ayarlayabilirsiniz, bu da bağlantı elemanlarınız üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlar. Bunları bir tür desen özelliğinde aramak yerine düzenli tutmak için bir klasöre ekleyebilirsiniz. Tabii ki, bağlantı elemanlarını istediğiniz gibi desen olarak ayarlama seçeneğiniz de vardır.
Geliştirilmiş Draft
Draft özelliği artık iki yeni draft türü içeriyor. Ayrılık yüzü ile draft ve ayrılık kenarı ile draft, bize daha fazla esneklik sağlar. Bu, parçanın belirli bir bölümünde bir draft oluşturmaya çalışırken çok yararlıdır.
Kesit Eğriliği
Kesit Eğriliği ile, parçamızın eğriliğini çeşitli bölümlerde doğrulayabiliriz. Ürün tasarımı ve A Sınıfı tasarım için çok iyi çözüm sunuyor.
Montaj İyileştirmeleri
Montaj sürecinde bazı iyileştirmeler yapıldı.
Yeni özelliklerden biri, “iyi tanımlanmış” durumun güncellenmiş olmasıdır. Bazen montajlarınızın esnek olmasını ve belirli bir hareket aralığında bir tür harekete izin vermesini istersiniz, bu daha sonra montajlarımızı “iyi tanımlamaya” çalıştığımızda bir sorun yaratır (yani tüm parçaların kısıtlanması). Diğer bazı CAD yazılımlarında, bazen can sıkıcı olabilen “iyi tanımlanmış” gösterimi için montajlarınızı sağlamlaştırmanız gerekir. Bu nedenle, “iyi tanımlanmış” yeni durumla birlikte, bazı hareketlere izin vererek sağlam montajlar yapmamıza izin veren montajımız “iyi tanımlanmıştır”.
2020 versiyonundaki bir diğer iyi şey, parçaları farklı katmanlar veya alt montajlar arasında hareket ettirirsek, kısıtların otomatik olarak güncelleneceği, başka bir devasa zaman çizelgesidir. Dahası, ZW3D 2020’de, dönüşü eş merkezli kısıtlamalarda kilitleyebilirsiniz.
Hareket Takibi
Bu özellik en çok heyecanlandığım özelliklerden biri. Makinelerinizin veya robotlarınızın belirli hareketlerini izleyebilmeniz ve kaydedebilmeniz, size açıkça tanımlanmış makine yollarına sahip olmanızı sağlayan büyük bir avantajdır. Ayrıca bu verileri dışa aktarabilir ve montajınıza bir eğri olarak ekleyebilirsiniz. Tasarımınızda belirli bir hareket olduğundan emin olsanız bile, her zaman doğrulamak iyi bir uygulamadır. Bu yeni özellik sayesinde hareketlerinizi doğrulamak çok kolay olacak.
PMI
PMI ve çizim için iyileştirmeler de yapılmıştır, bu da modeldeki kriterleri belirtmeyi ve montajdaki katmanlara veya belirli parçalara göre bir seferde toplu çizimler oluşturmayı kolaylaştırır.
CAD modülünde 4K çözünürlük desteği, optimize edilmiş kullanıcı klasörleri, yedekleme klasörleri, yeni yönlendirme araçları ve daha fazlası gibi daha yeni özellikler var. Bu yazıda hepsinden bahsedemiyorum, ZW3D’yi indirip test etmenizi öneriyorum.
KALIP MODÜLÜ GELİŞMELERİ
Kalıp tasarım sürecini olduğundan daha kolay hale getirmek için çok çaba sarf edilmiştir.
Kalıp Proje Yöneticisi
Her şeyden önce, Kalıp Proje Yöneticisi daha yumuşak ve daha kullanıcı dostu bir iş akışı sağlamak için optimize edilmiştir. Artık malzemeleri, çekmeyi, boşluk tiplerini ve daha fazlasını belirleyebiliriz.
Kalıp Ayrımı
Ayırma geometrisi artık daha organize ve geometri türüne göre sıralanarak genel bakış elde etmeyi kolaylaştırıyor.
Soğutma Kanalı Tasarımı
Soğutma kanalı tasarımı da geliştirilmiş ve optimize edilmiştir. Bileşenleri doğrudan farklı tedarikçilerden ekleyebiliriz ve bir kanalda soğutma kanallarının derinlik çapını ve konumunu belirleyebiliriz. Evet, bir komut, çizim veya başka zaman alan adımlar gerekmez. Bu komutla, ek kütüphanelerimiz aracılığıyla soğutma kanalları oluşturmak için O-ringler ve kaplinler dahil gerekli tüm parçaları ekleyebiliriz. Bunu son derece mükemmel, bir diğer büyük zaman kazancı sağlayan çözüm olarak görüyorum.
Yeni Oluk ve Konik Kilit Komutları
Yeni Oluk ve Konik Kilit özellikleri, çekirdek ve boşluğumuzu kalıp tabanına kolayca yerleştirmemize yardımcı olur ve bize çeşitli köşe boşluğu ve konik kilit tasarım seçenekleri sunar.
Yolluk ve Giriş Komutları
Yolluk ve giriş özellikleri geliştirildi ve bize daha fazla kontrol sağlar durumda.
Yolluk komutu gerçekten çok başarılı çalışıyor. Önceden ayarlanmış yolluk tasarımlarından birini seçebilirsiniz veya istediğimiz yolu belirtmek için basit bir çizim kullanabiliriz.
Şimdi Giriş komutu ‘’Ne kadar önemli? ‘’ diye düşünebilirsiniz. Tasarım sırasında , tüm sürecin küçük bir kısmıdır ancak sonunda giriş tasarımı son ürün üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Malzeme stresine neden olabilecek, ürünü düzgün bir şekilde paketlemenize veya çok boşluklu bir kalıbı düzensiz bir şekilde doldurmanıza, fırlatma problemlerine ve daha fazlasına neden olabilecek kötü giriş tasarımı nedeniyle beklenmedik birçok sorun ortaya çıkabilir. Bu nedenle, girişlerimizi belirli standartlara göre tasarlamanın çok önemli olduğunu biliyoruz. Bazen biraz zaman alan bir süreç olabilir, ancak buna değer. Şimdi ZW3D’de, standartlara göre bir dizi farklı giriş tipi değiştirebiliriz, gerekli tüm parametreler komuttadır.
Genişletilmiş Kalıp Kütüphanesi
Kalıp kütüphanesi şimdi çeşitli yeni bileşenlerle genişletilerek tasarım ortamımızda kalmamızı sağlıyor. Otomatik Kalıp Teknik Resmi komutu da yeniliklerden bir tanesi. Farklı kalıp türlerini tanır ve kalıp türüne bağlı olarak farklı çizim şablonları uygulayabilir.
Elektrot Tasarımı
Elektrot tasarımı da geliştirildi. Artık yığınlarda elektrot boşlukları oluşturma yeteneğine sahibiz, ayrıca düzensiz şekilli elektrotlara sahip olduğumuzda çok yardımcı olabilecek özel elektrot referans noktaları oluşturma seçeneğine de sahibiz. Listelenecek çok şey var, bir elektrodu yeni bir dosya olarak dışa aktarabilir, elektrotlarımızdaki adları Elektrot Gravür ile işaretleyebilir, elektrotlarımız için varsayılan parametreleri ayarlayabilir ve olası kıvılcım alanları için geometrimizi kontrol edebiliriz.
ZWSOFT ekibi, kalıp tasarımı araçlarını geliştirmek için çok fazla çalışma yaptı. ZW3D’nin kalıp oluşturma için kullanılacak en büyük araçlara sahip olan yazılımlar içerisinde olduğunu düşünüyorum.
CAM Modülü
Şimdi CAM modülüne bakalım, burada yeni olanlara bir göz atalım. Şimdi belirtilen torna takımımızın bir ön izlemesini alabiliriz ve yeni oluk yuvarlak takımını da ekleyebiliriz. 2X frezelemede yüzey gravürü ve yeni çok taraflı son işlem takım yolu artık mevcut. 3X freze işleminin 3D freze işlemlerini iyileştirmek için yeni bir algoritması vardır. Ayrıca Z ekseninde sabit adım boyutunu ve bir zikzak seçeneğini destekler. Toplu Hesaplama aracı, daha hızlı takım yolu hesaplaması için çoklu çekirdekler kullanılarak büyük ölçüde geliştirilmiştir ve ZW3D post-işlemci artık CAM modülüne entegre edilmiştir. Kullanıcı deneyimini geliştirmek için yapılan bazı iyileştirmeler de vardır.