3D Parça Kataloğu
Günümüz koşullarında rekabet edebilmek için fiyat ve ürün kalitesi açısından en iyi ürünü sunmak gerekmektedir. Aynı zamanda da maliyetler açısından ürünü en kısa zamanda (iş gücünden tasarruf ederek) üretmeliyiz. İmalat sanayinde üretilen parçalar çok çeşitlidir, fakat şekil itibari ile aynı olup ölçüleri farklı olan standartlara uydurulmuş parçalarda yoğunluktadır. Bu parçaların çiziminde geçen zamanlar toplamında oldukça büyük zamanların harcandığını görmekteyiz. Katalog oluşturmadaki amacımız çizimi yapılacak olan parçanın sadece bir kez parametrik olarak tasarımının yapılması ve daha sonra sadece tablodan gerekli ölçüleri seçerek veya gerekli ölçülerin değişimini yaparak parça modelinin elde edilmesidir.
Bu çalışma için CATIA V5 ve Microsoft Excel Programı senkronize bir şekilde kullanılmıştır. Önce programda parça modellenmiş, ardından parçaların parametrik değerlerini içeren tablo Microsoft Excel programında hazırlanarak bu tablodaki değerlere göre bir katalog oluşturulmuştur.
3D parça katalogu oluşturmayı bir örnek ile inceleyelim:
Şekildeki parça için elimizde standart bazı ölçüler ve değişken bazı ölçüler (Harflerle gösterilmiş) mevcuttur. Değişken ölçülerin katalogdan alınmış ölçüleri aşağıdaki tablodaki gibidir.
Şimdi Part Design Modülünde, ilk değerlere (BJ321-12001) göre parçayı modelleyelim.
Sketcher da üstteki gibi bir profil oluşturalım, daha sonra her ölçüye sağ tıklayarak (30 ölçüsü hariç) “Rename Parameter” ile adını değiştirelim. (Katalogdaki adını girin)
Rename Parameter’a tıkladığınızda alttaki resimdeki pencere ile karşılaşacaksınız.
Bu işlemlerden sonra sketcher dan çıkıp, part design a geçin. PAD komutu ile bu sketchi öteleyin (İlk Değer 25mm olacak), 25mm değerini girdiğimiz yerde sağ tıklayarak Edit’e gelin ve sketcher da yaptığımız gibi bu ölçülerin isimlerini değiştirin.
Bu işlemi de gerçekleştirdikten sonra üst yüzeyde tekrar Sketcher’a girip, kanalın sınırlarını iz düşürüp dışarıya doğru 3mm Offset alın. Sketcherdan çıkıp yeni profili pocket komutu ile öteleyin. (Up to Next opsiyonunu seçin) Offset unsuru olarak G ölçüsünün negatif değerini girin. Bu işlem boşaltma işlemini bir sonraki yüzeyin 12mm gerisine kadar yapacaktır.
Karşınıza yukarıdaki gibi bir pencere çıkacaktır. Bu pencerede iki opsiyon söz konusudur. İlk opsiyonda elimizde değişken ölçülerin tanıtılı olduğu bir Excel (veya txt) dosyası mevcutsa onu part dokümanı ile eşleştirebiliriz. Veya ikinci opsiyonu seçerek elimizdeki parametrelerle yeni bir Excel dokümanı oluşturabiliriz. (Uygulamada 2. opsiyonu seçiyoruz)
OK’e tıkladığınızda parametreleri seçmeniz için karşınıza yukarıdaki pencere çıkıyor. Filter Type’tan sadece ismini değiştirdiğimiz parametrelerin gözükmesini sağlayarak seçim zorluğunu giderebiliriz. Sol taraftaki tüm parametreleri sağ bölüme çekin. Ok’e tıkladığınızda Excel dosyasının (veya txt) kayıt yeri sorulacaktır. Dosyayı herhangi bir yere kaydedin.
Edit table butonuna tıkladığınız zaman Excel açılacaktır. Değişkenlerin katalogdaki tüm değerlerini girin.
Dikkat: Parça kataloğu oluşturmak için ilk sütununa yeni bir sütun ekleyin ve A1 hücresinin ismini “PartNumber” yapın. Bunun altındaki hücrelerde (a2-a3-a4 …..) katalog numaralarını yazın.
Excel tablonuz üstteki gibi olmalıdır. Eğer Excel dosyası değil txt dosyası ile çalışıyorsanız sütun ayrımlarını TAB tuşu ile yapın.
Daha sonra Aktif CATPart Dosyası File -> Save ile kaydedilir ve CLOSE ile dosya kapatılır.
File ->New seçilir çıkan listeden CatalogDocument seçilir.
Insert -> Add Part Family -> Select Document -> Kaydettiğimiz catpart dosyası seçilir.
File -> Save ile catalog dokumanı kaydedilir. Ve dosya kapatılır.Kütüphane için parçamız oluşturuldu.
Assembly Design da iken Tools ->Catalog Browser seçilir.
Karşınıza çıkan pencereden Browse Another Catalog u seçerek önceden isim verdiğiniz katalog dosyasını seçmelisiniz.